Onze wormengeschiedenis
Het kweken van wormen is voor ons, Lou en Tonny Derks, in 1998 als hobby begonnen naast onze vleeskuikenhouderij. De wormenteelt bood zoveel perspectief dat wij in 2004 besloten om het professioneel aan te pakken en van het kweken van wormen onze hoofdtak te maken. De Polderworm was geboren. Toen de loods vier jaar later te klein werd, lieten we een nieuwe schuur bouwen. Sindsdien verhuren wij de vleeskuikenstallen.
Zwaar werk beperken
Bij het kweken van wormen komt veel handwerk kijken. Elke 3 weken moeten de wormen worden gezeefd en overgezet in een nieuwe bak met turf. Jonge wormpjes zijn te klein om te zeven. Zij worden met zogenaamd natvoer gelokt en kunnen dan met de hand worden geraapt. Veel til- en sjouwwerkzaamheden kunnen worden geautomatiseerd en in 2010 hebben machines een groot deel van het zware werk bij De Polderworm overgenomen.
Voor bedrijf en particulier
De Polderworm kweekt wormen voor de sportvisserij. Ook gaat een klein deel van de wormen naar beroepspalingvissers. De verkoop loopt via de groothandel. Daarnaast vinden we het leuk om ons bedrijf aan particulieren te laten zien. We geven rondleidingen en particulieren zijn ook welkom om in Rutten een kilo viswormen te kopen. Even een telefoontje vooraf en we zetten de wormen voor u klaar.
Chinese interesse
Sinds 2014 is De Polderworm in contact gekomen met Chinese investeerders. Zij waren op zoek naar een Nederlands bedrijf met ervaring in het kweken van wormen. Het is de Chinezen in mindere mate te doen om de wormen, maar hun interesse gaat vooral uit naar het omzetten van koeienmest en ander organisch materiaal in wormenhumus. Dit is het restproduct dat ontstaat nadat de wormen in 3 weken hun leefomgeving (= mest en organisch materiaal) hebben opgegeten. De wormenhumus, oftewel vermi-compost, maakt de grond vruchtbaar en geeft gewassen gezondere eigenschappen mee. De Polderworm is inmiddels een van de initiatiefnemers en ontwikkelaars van het Chinese bedrijf dat zich vooral richt op het omzetten van koeienmest en organisch materiaal in vermi-compost.
Vruchtbare thee
Verder onderzoeken wij de vele mogelijkheden van vermi-compost. Een van die mogelijkheden is het maken van een soort ‘thee’ uit de wormenmest. Deze vruchtbare vloeistof kan heel precies worden toegediend, waardoor gewassen gericht kunnen worden gevoed. Wij onderzoeken hoeveel vruchtbare stoffen we in de thee kunnen behouden en hoe we die het best aan de grond kunnen toedienen.